CE ESTE SISTEMUL EKO?

Sistemul Eko este o metoda unica si originala de lupta ecologica impotriva rozatoarelor daunatoare precum Rattus Rattus, Rattus Norvegicus si Mus Domesticus prin capturarea lor continua.

De fapt, Sistemul Eko reprezinta un grup de aparaturi , produse şi accesorii care, in functie de situatia data, pot fi utilizate fie impreuna sau separat. Produsele care alcatuiesc Sistemul Eko sunt:

EKOMILLE

EKOMILLE-primul produs si cel mai important al Sistemului Eko.
Ekomille este un aparat bazat pe un sistem electromecanic care captureaza continuu si care se bazeaza pe doua principii functionale:

  • ADEMENIREA NATURALA care se face prin utilizarea unui amestec de momeala alimentara naturala aflata in interiorul aparatului, in compartimentele sale speciale, amestec care atrage rozatoarele infestante si le ademeneste in dispozitivul de capturare;
  • ADEMENIREA CONSTRUCTIVA se datoreaza asocierilor pe care le face animalul tinta. Acesta va vedea in aparat, datorita structurii si aspectului sau, o locuinta, un ambient sigur sau chiar un loc ideal pentru refugiu si aprovizionare alimentara.

KITUL DE MOMEALA

In momentul folosirii aparatului EKOMILLE, acesta trebuie sa contina kitul de momeala care se adauga in aparat astfel:
Momeala se presara in aparat pe coridorul care conduce la compartimentul principal cu momeala, captusit si acesta cu alimente, in compartimentul mare pentru momeala si in cel mic lateral, ambele fiind dispuse in zona superioara a aparatului si de asemenea in mini-compartimentele dispuse de-a lungul scaritei pe care rozatoarele o parcurg pentru a ajunge in partea superioara a aparatului.
Compartimentele laterale cu momeala nu pot fi atinse de catre rozatoare si au rolul exclusiv de a creste cantitatea de momeala pentru a exploata simtul olfactiv foarte bine dezvoltat cu care sunt dotate acestea.

EKOMILLE: CAPTURAREA

Faza capturarii animalelor este cea in care animalul, atras de miros, doreste sa manace din compartimentul principal cu momeala, moment in care atinge senzorul reglat la o greutate de 1,8g. Acest senzor, este conectat la sistemul electromecanic al aparatului, dotat cu un sistem electric alimentat de o baterie de 9 V, cu o capacitate de 5000 de cicluri de capturare.

Senzorul, atins de botul sau labuta rozatorului provoaca instantaneu rotatia placutei pe care se afla animalul, iar acesta va cadea in compartimentul inferior al aparatului, plin cu lichid conservant.
Pentru a avea un control asupra capturilor, EKOMILLE este dotat cu un dispozitiv care arata la exterior numarul capturilor efectuate (numarul unitatilor dar si al zecilor), ceea ce permite verificarea rezultatelor acestui aparat fara a fi necesara deschiderea aparatului pentru inspectie.

EKOLOGIC

Langa Ekomille se poate utiliza si EKOLOGIC.
Ekologic este un aparat similar din punct de veder structural cu Ekomille, dar functioneaza doar pentru a monitoriza prezenta infestantilor, fiind dotat doar cu compartimente pentru momeala, fara sistemul electromecanic de capturare;
In punctele critice, unde aparatul Ekologic semnaleaza prezenta infestantilor prin modificarea vizibila a cantitatii alimentelor din aparat datorita consumarii de catre rozatoare, statiile de monitorizare Ekologic trebuie sa fie substituite cu aparatele de captura Ekomille care vor realiza deratizarea;
Puteti apela la utilizarea Ekologic, chiar si in combinatie cu Ekomille, cand este necesara activitatea de monitorizare-prevenire in special sau cand trebuie completata activitatea de monitorizare pentru a studia mai atent etimologia infestantilor in anumite zone.

EKOBOX

EKOBOX este o structura metalica vopsita, utilizata pentru protectia aparaturilor Ekomille si Ekologic, pentru a le proteja pe acestea impotriva furtului, actelor de vandalism, pentru a le camufla si totodata pentru cresterea performantei principiului de ademenire constructiva, caracteristica aparatelor Ekomille si Ekologic. Pe langa acestea, Ekobox mai are ca scop prevenirea capturarii altor animale decat cele tinta.
Ekobox este disponibila in doua variante cromatice, verde si alb, si este dotata cu un kit de siguranta format din lant si lacat pentru fixarea acesteia.

EKOPARK

EKOPARK este o carcasa din lemn impregnat cu rasina, utilizat pentru protectia aparaturilor Ekomille si Ekologic in mediul urban. Aceasta carcasa serveste la a proteja cele doua aparate impotriva furtului, actelor de vandalism, pentru a le camufla si totodata pentru cresterea performantei principiului de ademenire constructiva, caracteristica aparatelor Ekomille si Ekologic. Utlizarea carcasei Ekopark evita si posibilitatea capturarii altor animale decat cele tinta. Fata de Ekobox, ea poate fi ancorata in sol sau ciment.

EKOUP SI EKOSIDE

EKOUP este o structura metalica cu ajutorul caruia aparaturile Ekomille si Ekologic pot fi agatate la inaltime datorita carligului de care dispune acest accesoriu.

EKOSIDE este un suport metalic pentru suspendarea la inaltime a suportului metalic Ekoup si implicit a aparaturilor Ekomille si Ekologic, in locurile favorabile in functie de profilul tehnic.

EKOFIX

EKOFIX este un lichid special cu o compozitie complexa pe baza de apa-ulei alcool cu aroma de migdale ceea ce creeaza trei avantaje:

  • cresterea performantelor momelii alimentare
  • favorizeaza moartea infestantului capturat, dupa doar cateva minute, prin coma alcoolica, alcoolul
  • fiind una din componentele lichidului
  • intarzie considerabil fenomenul de putrefactie al sobolanilor si soarecilor morti

Cele 10 avantaje ale sistemului EKO

IGIENIC:
Acest sistem de capturare evita descompunerea sobolanilor si soarecilor otraviti in mediul ambiental, acestia reprezentand un focar de infectie datorita parazitilor pe care ii poarta deja pe piele sau datorita celor atrasi in urma procesului de descompunere.
Deratizarea prin otravire va duce incotestabil la moartea sobolanilor sau soarecilor in exterior.
Cu privire la aceasta problema a igienei, in special in mediul de productie alimentara, este stiut ca, atunci cand se face recoltarea de rosii, de exemplu, sau de alte produse alimentare in cantitate industriala, multe cadavre de sobolani sau soareci morti pot ajunge printre aceste produse, neexistand posibilitatea fiiltrarii acestora.

SIGUR:
-pentru copii si animale domestice deoarece nu foloseste otrava sau ultrasunete nedorite.
-pentru mediul de lucru in care trebuie sa fie respectate anumite norme cu privire la igiena si siguranta la locul de munca

USOR DE UTILIZAT:
datorita sistemului electromecanic care permite tinerea unei evidente a capturilor de catre oricine, nefiind necesar un expert pentru aceasta.

VERSATIL:
deoarece poate fi utlizat în mod normal prin captura si omorarea tintelor, sau cu mici modificari ale aparatului , prin capturarea si mentinerea tintelor fara omoararea acestora.
De altfel, dotarea sa complexa cu accesorii permite utilizarea sistemului in situatii variate

ECOLOGIC:
deoarece acest sistem spre deosebire de metodele traditionale protejeaza mediul pentru ca, pentru a obtine rezultate sigure, nu recurge la otrava si mentine cadavrele in interiorul acestuia evitând astfel descompunerea cadavrelor necontrolat in mediul ambiental

EFICACE:
In lupta cu toate cele trei specii de rozatoare infestante:
-rattus rattus
-rattus norvegicus
-mus musculus

PRACTIC:
Este unicul sistem de captura de acest gen, care permite deratizatorului vizitarea la perioade mari la clientul final, perioada care poate fi chiar si la termene de 25-30 zile, datorita lichidului Ekofix si al volumului mare al rezervorului cu lichid al aparatului.

CAPTURA CONTINUA:
cu Sistemul Eko nu exista riscul efectului de DISCONTINUITATE, adica al procesului de imunizare al organismului cand se ingereaza otrava, aceasta fiind una din principalele limite ale sle metodei traditionale (este recunoscuta limita metodei traditionale prin obisnuinta organismului rozatorilor infestanti, care prin ingerari repetate si in doze mici ale otravurilor folosite devin imuni la cestea).

Sistemul Eko prezinta garantie impotriva riscului de discontinuitate in eficacitatea deratizarii.
De altfel, multiplele experimente realizate confirma acest avantaj important, deoarece au fost efectuate capturi multiple cu acelasi aparat si in acelasi spatiu deci capturarea unuia din mebrii unei colonii de sobolani nu va opri capturarea celorlalti pentru ca acestia nu pot comunica intre ei pericolul sau nu vor asocia prezenta ekomille cu un pericol.

CAPTURA MASIVA:
Capacitatea de capturare a aparatului Ekomille este de 60/70 de rozatoare de marime medie.

MORTE NECRUDA:
In prezent nu exista o legislatie care sa precizeze exact modalitatea in care ar trebui omorate aceste rozatoare infestante, dar noi cu ajutorul unui studiu am incercat sa descoperim metoda cea mai putin cruda: moartea prin coma etilica in urma careia animalele mor in aproximativ cinci minute.